matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema
Pawcio:
Oblicz ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=e
y
(x
2
+y)
24 maj 22:18
Jerzy:
f
x
= 2xe
y
f
y
= e
y
(x
2
+ y) + e
y
Teraz rozwiąż układ równań: f
x
= 0 f
y
= 0
25 maj 08:43