Jednokładność
Andrzej: Witam, dane mam dwa okręgi
(x−16)2+y2=4
(x−6)2+(y−4)2=16
I mam wyznaczyć współrzędne środka jednokładności tych okręgów we wszystkich przypadkach.
Skoro mamy dwa promienie to skala będzie wynosiłą k=2 i k=−2 czy jak to jest z tym drugim
przypadkiem?
Znalazłęm punkt x=383 i y=43 a jaki będzie ten drugi?
24 maj 22:16
Andrzej: ?
24 maj 22:37
Jolanta: Myśle ze x=26 i y=−2
24 maj 22:40
Jolanta: y=−4
24 maj 22:41
Andrzej: Jak do tego doszłaś? Właśnie tego nie wiem.
24 maj 22:54
Jolanta: Narysowałam okręgi.Połaczyłam środki,mam trójkąt o przyprostokatnych 4 i 10.Przeciwprostokatną
pnarysowałam poza okrąg w prawo w dół.
Na osi OX od środka mniejszego okręgu odliczyłam 10 i w dól4
24 maj 23:00
Godzio: Wszystkie przypadki to chyba będzie tak:
S
1(16,0)
S
2(6,4)
k = 2 lub k = − 2
S(x,y)
SS
1 = k * SS
2
[16 − x, − y] = 2 * [6 − x, 4 − y]
16 − x = 12 − 2x oraz − y = 8 − 2y
x = −4 oraz y = 8
[16 − x, − y] = − 2 * [6 − x, 4 − y]
16 − x = −12 + 2x oraz −y = − 8 + 2y
3x = 28 oraz 3y = 8
| | 1 | |
[16 − x, − y] = |
| * [6 − x, 4 − y] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
16 − x = 3 − |
| x oraz − y = 2 − |
| y |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| x = 13 oraz |
| y = − 2 |
| 2 | | 2 | |
x = 26 oraz y = −4
| | 1 | |
[16 − x, − y] = − |
| * [6 − x, 4 − y] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
16 − x = − 3 + |
| x oraz − y = − 2 + |
| y |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
19 = |
| x oraz |
| y = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
24 maj 23:06
Andrzej: Cholera, napisałeś się, wystarczyło napisać że jeszcze jest k=1/2 bo zupełnie tego nie
uwzględniłem a to by wystarczyło. Tak czy siak wielkie dzięki, teraz już będę wiedział
24 maj 23:17
Jolanta: Witaj Godzio.Właśnie dzisiaj myslałam co porabiasz.Gdy pierwszy raz zagladnęłam na to forum
byłes przed matura i bardzo duzo zadan rozwiazywałeś
24 maj 23:17
Godzio:
Hej

Wieki temu to było, 6 lat temu.
24 maj 23:23
Andrzej: Chociaz wydaje mi sie ze cos tu jest nie tak. niemozliwe jest aby srodek byl w punkcie 283
83.
Wydaje mi sie ze powinno wyjsc cos x wieksze od 16
24 maj 23:25
Jolanta: Ale pamietam,ze bardzo dokładnie zawsze pisałeś
24 maj 23:25
Godzio: Mogłem się kopnąć w obliczeniach, późna pora jak na zadania
24 maj 23:26
Mila:
A
Jolanta to też tu nie zagląda, chyba, że zmieniła nicka. Pozdrawiam
24 maj 23:28
Andrzej: No obliczenia sa okej mi tez tak wyszlo. Tylko to nie moze tak wyjsc ;x
24 maj 23:28
Jolanta: Zagladam

W mojej rodzinie taki jest rozrzut wiekowy,że albo pomagam komuś w nauce albo wnuki
bawię
24 maj 23:31
Andrzej: Dobra, zwracam honor Jolanta miałaś rację

Wyszlo mi juz tak jak tobie
24 maj 23:41
Jolanta:
24 maj 23:43