udowodnij że różnica kwadratu kolejnych liczb jest podzielna przez 8
tosktoska: udowodnij że różnica kwadratu kolejnych liczb jest podzielna przez 8
24 maj 21:45
Jolanta: ilu ?
24 maj 21:46
===:
różnica kwadrat
ów czy kwadrat różnicy
24 maj 21:47
tosktoska: kwadratow
24 maj 21:48
tosktoska: dwóch
24 maj 21:48
karty do gry: dwóch kolejnych liczb parzystych (nieparzystych).
24 maj 21:50
'Leszek: Zle podales tresc zadania bo np. 42 − 32 = 7
24 maj 21:50
tosktoska: nieparzystych
24 maj 21:52
tosktoska: przepraszam coś poucinało
24 maj 21:52
Jolanta: (2n+3)2−(2n+1)2=
24 maj 21:54
===:
(2n+3)2−(2n+1)2=8n+8=8(n+1)
24 maj 21:55
'Leszek: Czyli :
X = (2n+1)2 − (2n−1)2 = 4n2 + 4n + 1 − 4n2 + 4n − 1 = 8n
24 maj 21:57
tosktoska: dziekuje
24 maj 22:00