Oblicz wielomiany
Izaa: 1. W(x)=x+2 , P(x)=x2−x+12 ,Q(x)= x3−4x2−x+4. Oblicz W(x)*P(x) −3 Q(x)
2. Dany jest wielomian W(x)−x3+ax+6 wyznacz wartosc parametru tak aby W(x) mial pierwiastek
rowny 2
3.Zbadaj krotnosc pierwiastka x=1 wielomianu W(x)=x4+x3+3x2−x+2
4.Wyznacz wymierne pierwiastki wielomianu W(x)=x4+4x2−5
24 maj 21:23
Jolanta: 1) W(x)*P(x)−3*Q(x)=(x+2)(x2−x+12)−3(x3−4x2−x+4) wylicz
24 maj 21:43
Izaa: (x+2)(x+12)−3x(x2−16x−x+4) ?
Jesli zle to prosze ale zrozum mnie ale niestety nic z tego nie rozumiem w sensie tego tematu a
mam ostatni termin na poprswke
Takze prosze bardzo o pomoc
24 maj 21:58
Jolanta: po prostu mnozysz (a+b)(c−d+e)=ac−ad+ae+bc−bd+be
24 maj 22:01
Jolanta: tak mi łatwiej pisac policzę a Ty podaj swoj wynik
24 maj 22:02
Jolanta: Iza ile wyszło ?
24 maj 22:13
Adamm: 3. W(1)=6
krotność wynosi 0
24 maj 22:17
Izaa: (x+2)(x2−x+12)= x3−x2+12x+ 2x2−2x+14=12x2+14x= 158 cos chybz nie tsk
24 maj 22:17
Jolanta: Owszem nie tak. 2*12=24 Co się stało z x3 Powiedz skad masz 158
24 maj 22:26
Jolanta: Spróbuję ci pomóc ale szybciej odpowiadaj
24 maj 22:28
Izaa: Odjelam x3−x2 czyli tam ma byc 24x+14x= 38x?
24 maj 22:32
Jolanta: nie mozna tak robić
mozesz doodawać i dejmować x podniesione do tej samej potęgi
x3−x2=x3−x2 tu nic nieee wolno dodac
x3+2x3=3x3
x2−x =x2−x nie wolno inaczej
x+2=x+2
24 maj 22:37
Jolanta: Rozumiesz?
24 maj 22:38
Adamm: 4. x4+4x2−5=0
x4−1+4x2−4=0
(x2−1)(x2+1)+4(x2−1)=0
(x2−1)(x2+5)=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
24 maj 22:40
Izaa: Czyli 2x4+12x+ 2x2−2x+14=12x2+14x=38x?
24 maj 22:43
Jolanta: nie mamy 2x4
ale z tego co napisałaś
2x4+12x+2x2−2x+14=2x4+2x2+10x+14
24 maj 22:46
Izaa: Czyli tak jak jak teraz napisalas ma byc czy jak?
Bo jak widac i tak jak mowilam czarna magia dla mnie
@Adamm dziekuje
24 maj 22:49
Jolanta: nie
(x+2)(xx2−x+12)−3(x3−4x2−x+4)=x3−x2+12x+2x2−2x+24−3x3+12x2+3x−12=−2x3+13x2+13x+12
24 maj 22:55
Izaa: No Dobrze dziekuje za meki ze mna
![emotka](emots/1/mruga.gif)
i to jeszcze sie oblicza czy nie?
24 maj 22:58
Jolanta: Czytałąś co napisałam o 22:37 ? nie wolno dodwac ani odejmować x3 x2 x
24 maj 23:01
Izaa: Tak Jolanta, przyjelam bede pamietac
24 maj 23:03
Jolanta: teraz 2)
wiesz jak poznac,ze liczba jest pierwiastkiem wielomianu?
24 maj 23:05
Izaa: Ze dzieli sie przez dana liczbe?
24 maj 23:08
Jolanta: jeżeli podstawisz pierwiastek za x to wychodzi wynik 0
np W(x)=x2−4 ten wielomian ma dwa pierwiastki x=−2 i x=2
W(−2)=(−2)2−4=4−4=0
W(2)=22−4=4−4=0
24 maj 23:14
Izaa: W(−2)=(−23) +2a+6?
24 maj 23:19
Jolanta: 2)
W(x)=−x3+ax+6 x=2
W(2)=0
−23+2a+6=0
−8+2a+6=0
2a−2=0
2a=2
a=1
24 maj 23:20
Jolanta: napisałąs u góry ze pierwiastek=2 teraz −2 to ile ma byc ?
24 maj 23:21
Izaa: W(−2)=(−23)=2a−2a=0 lub tsk nwm
24 maj 23:21
Izaa: Pierwiestek z 2
24 maj 23:22
Jolanta: to ma być tak jak wyliczyłam a=1
24 maj 23:26
Izaa: Dziekuje ci bardzo jeszczs raz
24 maj 23:27
Jolanta: w 3) miałaś sprawdzić krotnosć pierwiastka 1 sprawdz czy dobrze zadanie napisałaś.1 nie może
być pierwiastkiem
24 maj 23:34
Jolanta: Dobrze napisałaś 3 zadanie ?
24 maj 23:40