Wyznacz współrzędne punktu Q symetrycznego do punktu P
K: Wyznacz współrzędne punktu Q symetrycznego do punktu P(−1, −4) względem prostej k: 5x+4y−20=0
Wyznaczyłem sobie to obrazowo w układzie współrzędnych i policzyłem paluchem, ale chciałbym
znać sposób na przypadki gdy punkt będzie miał jakieś chore współrzędne, których nie da rady
narysować
24 maj 21:06
Mila:
Piszę.
24 maj 21:16
AiO: Nie rozumiem co to znaczy chore wspolrzedne i dlazcego nie darady narysowac ?
czy liczby niewwymierne to sa chore liczby ?
Jaki jest problem narysowac odcinek dlugosci √2 ?
Przeciez to jest przekatna kwadratu o boku 1 .
A √5 ? √22+12
a√3 powiazany w wysokoscia w trojkacie rownobocznym . Wiec jakie chore?
24 maj 21:24
Adamm: AiO, narysuj mi odcinek wielkości log23
24 maj 21:26
Adamm: i pewnie chodziło o coś w stylu
A=(1; 50)
B=(2032; −40)
C=(87; 52)
24 maj 21:28
Mila:

P(−1, −4)
Q=(x,y)
k: 5x+4y−20=0
1) piszemy równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez punkt P
m⊥k
m: 4x−5y+D=0 i 4*(−1)−5*(−4)+D=0⇔D=−16
m: 4x−5y−16=0
2) szukamy punktu przecięcia k i m
5x+4y−20=0
4x−5y−16=0
=====
x=4, y=0
S=(4,0)
3) P(−1, −4) ,Q=(x,y)
Punkt S jest środkiem odcinka PQ⇔
x=9 i y=4⇔
Q=(9,4)
=========
(Inaczej wsp. Q można wyznaczyc tak)
PS
→=[5,4]
S=(4,0)→T
[5,4]→Q=(4+5,0+4)=(9,4)
24 maj 21:32
K: Miałem na myśli współrzędne typu A(789, −900)
24 maj 21:33
AiO: . Nie ma chorych wspolrzednych i chorych liczb .
Taki odcinek mozemy narysowac ale nie osiagniemy duzej dokladnosci rysujac na papierze
milimetrowym
starnny wykres funkcji y=2x Odmierzamy na OY odcinek rowny 3 i prowadzimy przez otrzymany
punkt rownolegla do OX
az do punktu przeciecia z krzywa wykladnicza
Bedzie on zawarty miedzy 1,5 i 1,6 . Mozna ?Mozna .
24 maj 21:37
Adamm: wiesz, mówiąc narysuj, mam na myśli narysuj
nie sobie przybliż
24 maj 21:39
K: chorych rozumianych jako dobranych specjalnie przez nauczycielke tak, aby narysowanie ich
sprawiło jak najwięcej problemów. Z góry postrzegane jako nieopłacalne do przedstawiania w
układzie współrzędnych w porównaniu do metody algebraicznej. Najczęściej w takich sytuacjach
prawdopodobieństwo popełnienia błędów rachunkowych jest o wiele wyższe i wolałbym znać oba
sposoby, żeby nie być uzależnionym od jednego.
Dziękuje #Milu za odpowiedź.
24 maj 21:43
Adamm: K, jak przepiszesz z rysunku to pewnie ci obniży punkty tak czy siak
24 maj 21:45
Mila:
24 maj 21:48