szkicowanie wykresu funkcji
tomek : naszkicuj wykres funkcji:
y= x/|x−1|
czy mam tu skorzystać z definicji i rozpisać na dwa przypadki? jeśli tak to jak potem
naszkicować przeprowadzając kolejne przekształcenia? pomocy
24 maj 19:59
===:
1)
dla x<0
dalej sam
24 maj 20:21
kuba: czyli tak
1) dla x<1 otrzymuję:
| | −1 | |
i teraz y1= |
| translacja o wektor [1;−1] |
| | x | |
2) dla x>1 (D=R\{1}
| | 1 | |
y1= |
| i translacja o wektor [1;1] |
| | x | |
rysuję i co dalej?
24 maj 21:27
kuba: czy w drugim przypadku należy postąpić:
Sox dla x<1
y3= −y2 z pierwszego przypadku?
24 maj 21:35
===:
rysuj i przesuwaj
24 maj 21:35