doprowadź do najprostszej postaci
kuba : Doprowadź do najprostszej postaci:
( 3a/9−3x−3a+ax − 1/a
2−9 : x−a/3a
2+9a) • x
3−27/3a
proszę bardzo o pomoc
24 maj 19:45
tomek : ratunku😓
24 maj 20:01
24 maj 20:03
Mila:
Napisz ułamki za pomocą znaku / i użyj nawiasów, bo nie wiadomo, gdzie zaczynaja mianowniki.
Możesz też skorzystać z edytora:
ułamki piszemy za pomocą dużej litery U
U{licznik} {mianownik} tylko bez tej spacji .
24 maj 20:23
kuba: | | 3a | | 1 | | x−a | | x3−27 | |
( |
| − |
| : |
| ) * |
| |
| | 9−3x−3a+ax | | a2−9 | | 3a2+9a | | 3a | |
proszę o pomoc
24 maj 20:38
kuba: wynik jaki otrzymałem to
pytanie tylko czy się zgadza
24 maj 20:43
Mila:
Zaraz policzę.
24 maj 20:50
kuba: przy drugiej próbie wyszło
robi się coraz ciekawiej
24 maj 20:57
Mila:
Mam inny wynik, jeszcze raz .
| | 3a | | 1 | | 3a*(a+3) | | (x−3)*(x2+3x+9) | |
[ |
| − |
| * |
| ]* |
| = |
| | (9−3a)+(ax−3x) | | (a−3)*(a+3) | | x−a | | 3a | |
| | 3a | | 3a | | (x−3)*(x2+3x+9) | |
=[ |
| − |
| ]* |
| = |
| | 3*(3−a)+x(a−3) | | (a−3)*(x−a) | | 3a | |
| | 1 | | 1 | | (x−3)*(x2+3x+9) | |
=3a*[ |
| − |
| ]* |
| = |
| | (a−3)*(x−3) | | (a−3)*(x−a) | | 3a | |
| | x−a−(x−3) | |
=[ |
| ]*(x−3)*(x2+3x+9)= |
| | (a−3)*(x−3)*(x−a) | |
24 maj 21:14
Mila:
To mamy zgodność!
24 maj 21:15
kuba: dziękuję ślicznie!
24 maj 21:15
Mila:
24 maj 21:34