1.Sprawdź, czy trójkąt jest prostokątny.
Ewelina : 1.Sprawdź, czy trójkąt, którego boki mają długości 3 −
√2 , 3+
√2 ,
√22 jest prostokątny.
Mam jutro sprawdzian z planimetrii.
Proszę o pomoc.
24 maj 18:38
Wrona: Tu chodzi o twierdzenie Pitagorasa. Trzeba sprawdzić czy da się te liczby podstawić pod wzór
a2+b2=c2. Czyli będzie (3−√2)2+(3+√2)2=9−6√2+2+9+6√2+2=22
24 maj 18:52
Adamm: poprawię cię, jeśli się nie gniewasz
o twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa
24 maj 18:53
Wrona: Fakt, dokładnie tak
24 maj 18:56
Ewelina: (3− √2 )2 + ( 3+√2 )2 =( √22 )2
32 − 2 x 3 x √2 + ( √2 )2 + 9 + 6 √2 +2= 22
22=22
A czy to jest poprawnie rozwiązane?
24 maj 19:14
AiO: Dlaczego przyjelas ze bok o dlugosci √22 jest najdluzszy ?
A nie czasami 3+√2?
24 maj 19:18
Adamm: nie, bok √22 jest najdłuższy
24 maj 19:19
AiO: Wiem ale chcialem zeby kolezanka to napisala
24 maj 19:21
Ewelina: Robiliśmy te zadanie na tablicy w szkole w taki sposób.
24 maj 19:21
AiO: √22≈4,69
3+√2= 3+1,41≈4,41
24 maj 19:23
Mila:
3−√2<3+√2
porównujemy: 3+√2 i √22
(3+√2)2=11+6√2
(√22)2=22
22−11−6√2=11−6√2>0 bo 112=121>72⇔
√22>3+√2
3−√2<3+√2<√22
24 maj 19:30
Ewelina: Dobra już mniej więcej rozumiem to. Ale pewnie za to zadanie będzie 1 punkt.

Mam nadzieję że 2 będzie. Będę miała tablicę ze wzorami także jakoś to będzie.
Dziękuję za pomoc.
24 maj 19:52