funkcja kwadratowa
magda: funkcja kwadratowa f(x)=2x2+x+c przecina oś y w punkcie o współrzędnej −3.
Wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale <−3,1>
24 maj 17:57
das: współczynnik c to współrzędne przecięcia osi OY.
24 maj 18:31
Mila:
c=−3
f(x)=2x
2+x−3 wykresem jest parabola skierowana do góry
wartość najmniejsza to :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(− |
| )=2* |
| − |
| −3=−318 |
| | 4 | | 16 | | 4 | |
| | 1 | |
Wartość największa będzie na końcu przedziału bardziej odległego od (− |
| ) czyli dla x=−3 |
| | 4 | |
f(−3)=2*9−3−3=12
24 maj 20:20