calki
calka: | | | |
Wyznacz macierz A taka, ze A=exp | . |
| | |
A dalej co zrobic z tym n*2
n?
24 maj 16:41
g:
| | n*2n | | 2n | | 2n−1 | | 2n | |
∑0 |
| = ∑1 |
| = 2*∑1 |
| = 2*∑0 |
| = 2e2 |
| | n! | | (n−1)! | | (n−1)! | | n! | |
24 maj 17:20
24 maj 19:18
calka: Dziekuje
24 maj 19:51
calka:
A jak np. sprawdzic to w Wolfram Alpha?
Wpisuje exp({{2,2},{0,2}}) i wynikiem jest {{e
2,e
2},{1,e
2}}, czyli macierz
24 maj 20:05
jc: Bo Wolfram liczy coś bez sensu:
24 maj 20:35
calka: Ok. Dziekuje.
24 maj 20:58
calka: | | | |
A skad bierze sie macierz | ? |
| | |
24 maj 22:56
jc:
| | | |
Szereg się urywa bo | 2 = 0. |
| | |
24 maj 23:28
calka: Dziekuje
25 maj 00:31
g: @jc, czy nie jest tak że dla macierzy może być eA+B ≠ eAeB ?
Na pewno jest eA+B = eB+A, ale nie musi być eAeB = eBeA.
25 maj 11:39
jc: g, na ogół jest tak, jak piszesz czyli ≠.
Jeśli jednak AB=BA, to ea+B=eA eB,
a tak właśnie jest w zaproponowanym przeze mnie rozkładzie.
25 maj 12:48