Dlaczego tak?
halo: Spośród liczb −10, −8, −6, −4, −2, 0, 1, 3, 5, 7, 9, 11 losujemy kolejno różne liczby x i y, a
następnie
tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn xy jest liczbą niedodatnią.
|Ω| = 66
Ogólnie zrobiłam to zadanie licząc możliwości dla każdej z tych liczb, i wyszło mi 82
Poprawny wynik to 41/66 czyli połowa mojego
dlaczego trzeba to podzielić przez 2?
Wiem, że jestem baaardzo głupia i zadaję żałosne pytanie, ale nie umiem myśleć logicznie i już
24 maj 15:27
Adamm: |Ω|=12*11=132
|A|=1*11*2+5*6*2=82
P(A)=82/132=41/66
24 maj 15:29
Jerzy:
|ΩI = 132
|A| = 82
24 maj 15:30
halo: O jejku, i wszystko jasne
czas nauczyć się korzystać z kalkulatora
dziękuję
24 maj 15:32
Jerzy:
Wylosowanie: (x,y) jest różne od (y,x)
24 maj 15:32
===:
możesz też policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego ... czyli iloczyn dodatni
| | 5*4+6*5 | | 50 | |
i ostatecznie p(A)=1− |
| =1− |
| = |
| | 132 | | 132 | |
24 maj 15:45