Oblicz prawdopodobieństwo
halo: W szufladzie znajduje się 15 kartek ponumerowanych od 1 do 15.
Losujemy kolejno 5 bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numer czwartej z wylosowanych jest podzielny przez 4
i jednocześnie numer piątej jest liczbą podzielną przez 5.
Proszę, niech ktoś to rozwiąże i wytłumaczy najjaśniej jak się da
24 maj 14:13
Jerzy:
|ΩI = 15*14*13*12*11
|A| = 2*3*13*12*11
Na ostatnim miejscu jedna z dwóch, na przedostatnim jedna z trzech,na pozostałych miejscach
13*12*11
24 maj 14:21
halo: Nie rozumiem. Mogę prosić o rozpisanie i wynik?
24 maj 14:26
Jerzy:
| | |A| | | 2*3 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |ΩI | | 15*14 | | 35 | |
24 maj 14:30
halo: Skąd te liczby? Liczb podzielnych przez 4 jest 3 i przez 5 też 3
24 maj 14:32
Jerzy:
Racja ... na ostatnim jedna z trzech , a więc:
|A| = 3*3*13*12*11
reszta bez zmian.
24 maj 14:36
halo: Okej, dziękuję
24 maj 14:39