calki
calka:
Zbadac stabilnosc punktów stacjonarnych (inaczej punktow krytycznych albo punktow rownowagi)
ukladu rownan rozniczkowych x'=y, y'=x.
Uklad ten jest liniowym ukladem rownan rozniczkowych o stalych wspolczynnikach (jest tzw.
ukladem prostym).
Zatem jedynym punktem stacjonarnym jest punkt p=(0,0).
| | | |
Macierz A tego ukladu to A= | . |
| | |
Wartosci wlasne macierzy A tego ukladu to λ
1=−1, λ
2=1.
Jedna wartosc wlasna (λ
2=1) ma dodatnia czesc rzeczywista (1>0) zatem punkt stacjonarny
p=(0,0) jest niestabilny.
Czy to jest dobrze?