dla chętnych
Rafal: Forum opustoszało po maturach. Jeśli wam się nudzi, to polecam interesujące zadanko:
Dla jakich m rozwiązania równania (m−1)x2 − (m2+1)x + m2 + m = 0 są liczbami
całkowitymi?
24 maj 12:18
Jerzy:
Np. dla: m = 1 , x = 1
24 maj 12:38
Adamm: m=0 lub m=2 lub m=3 lub m=−1 lub m=1
24 maj 12:39
g: Przegrupowuję równanie żeby dostać wielomian względem m. Przez przypadek równanie
jest identyczne z oryginalnym: (x−1)m2 − (x2+1)m + x2+x = 0
Teraz trzeba wstawiać za x liczby całkowite i znajdować m.
Na przykład:
dla x=1 m=1,
dla x=0 m=0 lub m=−1, itd.
24 maj 13:07
Rafal: g, da się też inaczej pogrupować
Adamm, metodą prób i błędów?
24 maj 13:12
Adamm: nie, normalnie pogrupowałem i wyszło
24 maj 13:15
24 maj 13:18