Calka, prosze o pomoc
Benia: Obliczyć calke : ∫(arcsinx)2
24 maj 07:53
piotr: przez części
24 maj 08:00
Benia: Próbuje i tak i tak i nie chce mi wyjść, po zrobieniu dwa razy przez części wyszła mi
∫1/√1−x2*ln|1−x2|dx
24 maj 08:05
Benia: I nie wiem ...
24 maj 08:05
piotr: | | x arcsinx | |
∫(arcsinx)2 dx = x (arcsinx)2 − 2 ∫ |
| dx = |
| | √1−x2 | |
= x (arcsinx)
2 − 2(−arcsinx
√1−x2−∫(−1)dx) =
=x (arcsinx)
2 + 2arcsinx
√1−x2−2x + C
24 maj 08:23
jc: właściwie to samo ..
| | 2x | |
= ∫x' aisn(x)2 dx = x asin(x)2 − ∫ |
| asin x dx |
| | √1−x2 | |
= x asin(x)
2 + 2 ∫ (
√1−x2)' asin x dx =
= x asin(x)
2 + 2
√1−x2 asin x − 2 ∫ 1 dx
= x asin(x)
2 + 2
√1−x2 asin x − 2 x
24 maj 08:28