fizyka
fizyka :( :
1. Wagę szalkową o ramieniu l = 30 [cm] obciążono z jednej strony próbką o nieznanej masie, zaś
z drugiej strony odważnikiem o masie mo = 500 [g]. Wskazówka wagi odchyliła się o kąt α = 12
[◦] w kierunku odważnika. Przyjąć, że wskazówka ma długość d = 20 [cm] oraz masę mw = 10 [g]
. Ile wynosi masa badanej próbki mx?
2.Wahadło zegara składa się z jednorodnego pręta o masie mP = 27 [dag] i długości lP = 0,5
[m] oraz jednorodnego krążka o masie mK = 0,5 [kg] i promieniu RK = 1 [dm] . Wyznacz : a)
moment bezwładności I wahadła względem punktu zawieszenia (na końcu pręta); b) odległość a
między punktem zawieszenia a środkiem masy wahadła; c) okres T drgań wahadła (nadprogramowo).
3.Na podstawie definicji (całkowej) momentu bezwładności wyprowadź formułę na moment
bezwładności I
dla brył o masie m dla : a) płyty w postaci prostokąta o bokach a i b względem osi obrotu
prostopadłej do powierzchni
i przechodzącej przez narożnik, b) stożka obrotowego o podstawie koła o promieniu R i wysokości
H.
4.Oblicz moment bezwładności I koła, które ma energię kinetyczną EkO = 24,4 [kJ], gdy obraca
się z prędko−
ścią kątową ω = 602 [obrotów/minutę].
23 maj 22:19
23 maj 22:22
fizyka :( : up
23 maj 22:47
24 maj 10:14
24 maj 10:16