Oblicz długości boków oraz miary kątów trójkąta ABC, jeśli:
K: Oblicz długości boków oraz miary kątów trójkąta ABC, jeśli: A(√3, √3), B(3,√3), C(3+√3,
3+√3)
|BA|=√(√3−3)2+(√3−√3)2=√3−6√3+9
|CA|=3√2
|CB|=2√3
z tw. cosinusów
12−6√3=18+12−6√6cosα
−18−6√3=−6√6cosα
nie wiem jak to dalej dokończyć, również mam problem z wyznaczaniem stopni z finalnej
odpowiedzi. Proszę o pomoc.
23 maj 21:44
Mila:

A(
√3,
√3), B(3,
√3), C(3+
√3,3+
√3)
1)
c=|AB|=
√(3−√3)2+02=3−
√3
a=|BC|=
√(3+√3−3)2+(3+√3−√3)2=
√3+32=
√12=2
√3
b=|AC|=
√(3+√3−√3)2+(3+√3−√3)2=
√32+32=3
√2
2)
c
2=a
2+b
2−2a*bcos γ
(3−
√3)
2=4*3+9*2−2*2
√3*3
√2 *cosγ
12−6
√3=30−12
√6cosγ
−18−6
√3=−12
√6 cos γ
| | 18+6√3 | | 3+√3 | |
cosγ= |
| = |
| |
| | 12√6 | | 2√6 | |
γ=15
o
3)
a
2=b
2+c
2−2bc*cos α
4*3=9*2+12−6
√3−2*3
√2*(3−
√3)*cosα
0=18−6
√3−6*(3
√2−
√6) cosα
−18+6
√3=−6*(3
√2−
√6)*cosα/ : (−6)
3−
√3=(3
√2−
√6)*cosα
α=45
o
β=180−(15+45)=120
==============
okazuje się, że może lepiej było liczyć
b
2=..
a
2=..
23 maj 22:25
K: γ=15o to jest z tabeli wartości funkcji trygonometrycznych? bo cos dla 0,966 przyjmuje
75o
23 maj 22:45
23 maj 22:50
K: Okej, dziękuje za pomoc.
23 maj 22:55
Mila:
23 maj 23:55