Trygonometria
UNI-ZIMA: 1)kąt α jest ostry i cosα=0,2.Oblicz 3+2tg2α
2)oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostregoα jeżeli sinα=0,7
czy ktoś mógł by mi to rozwiązać ?
...i wyjaśnić jak to zrobił xD
23 maj 21:35
Janek191:
cos α = 0,2 ⇒ cos
2α = (0,2)
2 = 0,04
więc
sin
2α = 1 − cos
2α = 0,96
Dokończ
23 maj 21:40
UNI-ZIMA: wciąż nie wiem jak

wiem tylko tyle że użyłeś wzoru na jedynkę trygonometryczną
23 maj 21:50
Eta:
| | 1 | | 1k | |
cosα=0,2= |
| = |
| , k>0 |
| | 5 | | 5k | |
b=1k , c= 5k to a
2=25k
2−k
2 ⇒ a
2=24k
2
W=3+2*tg
2α= 3+2*24=
51
23 maj 21:59
AiO: 0,96 : 0,04 ⇒96 : 4=24= tg2x
23 maj 22:01
UNI-ZIMA: AA TERAZ JUŻ OGARNIAM DZIĘKUJE<3
23 maj 22:03
AiO: lub tez tak
| | √1−cos2α | | 1−cos2α | |
3+( |
| )2= 3+ |
| = itd |
| | cosα | | cos2 | |
23 maj 22:06
Eta:
| | 7k | |
sinα=0,7 = |
| a=7k, c= 10k to b=√100k2−49k2=√51k |
| | 10k | |
dokończ...........
23 maj 22:07
AiO: | | sinα | |
tgα= |
| w mianowniku masz cosα |
| | √1−sin2α | |
23 maj 22:10