Pochodne funkcji
Rzeka: Jak obliczyć pochodną z x*
√1−x2?
| | 1 | |
Robię tak: f'(x) = √1−x2 + x* |
| , ale wychodzi inny wynik. Jak to zapisać w |
| | 2√1−x2 | |
postaci jednego ułamka?
Z góry dziękuję.
23 maj 21:15
Benny: f(x)=x
g(x)=
√1−x2
(f(x)g(x))'=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)
| | x2 | |
(x√1−x2)'=√1−x2− |
| |
| | √1−x2 | |
23 maj 21:19
AiO: | | 1 | | 2x | |
(√1−x2)'= |
| *(1−x2)'= − |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√1−x2 | |
23 maj 21:19
Janek191:
f(x) = x*
√1 − x2 =
√x2 − x4
| | 2 x − 4 x3 | | x − 2 x3 | |
więc f ' (x) = |
| = |
| = |
| | 2√x2 − x4 | | √x2 − x4 | |
23 maj 21:20
'Leszek: Mozna tak : y =
√x2 − x4
| | 2x − 4x3 | | 2x( 1− 2x2) | |
Czyli : y ' = |
| = |
| |
| | 2√ x2 − x4 | | 2x*√1 − x2 | |
23 maj 21:26
Rzeka: już rozumiem, dzięki za tyle propozycji
23 maj 21:27
Janek191:
Leszek − zgubiłeś "kwadrat "
23 maj 21:33
'Leszek: Ok ,Tak , widze i latwo jest poprawic , zastosowalismy taka sama metode, chyba
jest on skuteczna , malo przeksztalcen .
proponuje obliczyc pochodna funkcji : f(x) = (x2 + 1)*√x2 + 1
23 maj 22:44
Dziadek Mróz:
f(x) = (x
2 + 1)*
√x2 + 1 =
√(x2 + 1)3
y = f(x)
y =
√u u = v
3 v = x
2 + 1
===========================
| | 1 | |
y' = [√u]' = |
| * u' = (1)
|
| | 2√u | |
u' = [v
3]' = 3v
2 * v' =
(2)
v' = [x
2 + 1]' = 2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2) = 3(x
2 + 1)*2x = 6x(x
2 + 1)
| | 1 | | 3x(x2 + 1) | | 3x | |
(1) = |
| *6x(x2 + 1) = |
| = |
| |
| | 2√(x2 + 1)3 | | √(x2 + 1)3 | | √x2 + 1 | |
24 maj 13:19