Napisać równanie stycznej do podanej funkcji w punkcie o odciętej równej x0:
Gharas: Napisać równanie stycznej do podanej funkcji w punkcie o odciętej równej x0:
y=sin 3x+tg
2 5x+2,
x
0=0.
Odpowiedź podać w formie y=ax+b
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z góry dziękuję i pozdrawiam
25 sty 03:46
Roman: Równanie stycznej:
y=ax+b
Współczynnik a obliczamy licząc pochodną funkcji i wstawiając punkt x0:
| | 2*tg0 | | 0 | |
y'(x0)=y'(0)=3*cos0+ |
| =3*1+ |
| =3 |
| | cos0 | | 1 | |
stąd a=3.
Równanie stycznej:
y=3x+b
Posiada punkt wspólny z funkcją y=sin3x+tg
25x+2
punkt ten ma współrzędne (0,b):
obliczamy b:
b=sin3*0+tg
25*0+2=0+0+2=2
Równanie stycznej:
y=3x+2.
25 sty 13:45
as: Roman mozesz wyjasnic jak obliczyles te moje zad?
25 sty 13:56