Fizyka
Benny: Cząstka o masie 3kg znajduje się w punkcie (3m,8m) i ma prędkość v
→=(5m/s)i−(6m/s)j
F działa przeciwnie do iksa o wartości 7N.
Ile wynosi moment pędu względem początku układu?
Ile wynosi moment siły −//−?
Z jaką szybkością zmienia się w czasie moment pędu tej cząstki?
a)
v
y=−6m/s
| | kg*m | | kg*m | |
p→=[15 |
| −7N*t,−18 |
| ] |
| | s | | s | |
| | −7t2 | | m | | m | |
rx=3m+ |
| * |
| +5t |
| |
| | 6 | | s2 | | s | |
L→=r
→ x p
→?
Coś bardzo dziwnego z tego wyjdzie.
23 maj 20:52
Adamm: co znaczy "przeciwnie do iska" ?
23 maj 20:57
'Leszek: Rozpisz moment pedu na skladowe Lx , Ly i oblicz pochodne dLx/dt oraz
dLy /dt ....
23 maj 21:01
Benny:

Tak jest przeciwnie
23 maj 21:04
Benny: @Leszek, ale czy to jak liczę moment pędu jest ok?
23 maj 21:05
'Leszek: Wszystko jest dobrze , ale we wzorach nie pisz jednostek , wszystkie sa w ukladzie SI
i dlatego jednostki pisz na koncu np. vx = 5 −(7/3)*t [ m/s]
23 maj 21:11
Benny: Ok
23 maj 21:17