Okresowosc
AiO: Nastepna sprawa z ktora mam klopot
To wyznaczanie okresy podstawowego funkcji trygonometrycznych
Wiem ze pokresem podsatwowyn y=sinx i y=cos x jest 2π, i y=tgx i y=ctgx jest π
Nie potrafie jednak to policzyc
mam takie przyklady
d) y=|sinx|
e)y= 1+2sinU{3}[2}x
co do c) to mysle ze mozna zapisac to tak y=cosx i T=2π
reszte nie wiem
23 maj 20:06
Mila:
1) f(x)=sin(a*x), g(x)=cos(ax)
Okres:
2)
f(x) =tg(ax), g(x)=ctg(ax)
Licz teraz .
Translacja nie ma wpływu na okresowość.
23 maj 20:19
AiO: a) T= 2*π*2= 4π (ale czy tutaj nie bedzie 2π?
b) T= 3π
natomiast d i f) nie wiem jak zrobic
23 maj 20:31
Mila:
d) z wykresu
f) a=3
23 maj 20:38
AiO:

d) T=π
co do f) to patrzymy tylko czy ax jest za funkcja ?
Co do a ) to bedzie jednak 4 π
Mila ktos kiedys pisal zeby wykorzystywac wzory na sume i roznice katow
Mozesz cos wiecej na ten temat napisac ?Z gory dzieki .
23 maj 20:47
Mila:
Oczywiście .
Ogólnie:
f(x)=sin(ax), a≠0
Funkcja okresowa⇔
f(x)=f(x+T) , T niezależne od x
sin(ax)=sin[a*(x+T)]⇔
sin(ax)−sin(ax+aT)=0
| | ax+ax+aT | | x−ax−aT | |
2*cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | ax+ax+aT | | −aT | | aT | |
cos |
| =0 lub sin |
| =0⇔sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
T niezależne od x, zatem wyznaczamy z równości:
aT=2kπ
| | 2kπ | |
T= |
| okres zasadniczy: |
| | a | |
======
23 maj 21:07
AiO: Piekne dzieki
23 maj 21:17
Mila:
23 maj 21:34