Ze zbioru cyfr 0 1 2 5 7 8
Justyna: Ze zbioru cyfr 0 1 2 5 7 8 tworzymy liczby 4cyfrowe . Oblicz ile takich liczb o roznych cyfrach
i jednoczesnie podzielnych przez piec mozna utworzyc.
Błagam niech ktoś wytlumaczy mi jak to zrobić ?
23 maj 19:03
Mila:
Dwa przypadki:
xxx0 − cyfra jedności 0 , pozostałe cyfry możesz wybrać ze zbioru: {1, 2,5, 7, 8} na
5*4*3=60 sposobów
XXX5− cyfra jedności 5 , pierwsza cyfra różna od zera ze zbioru :{1, 2, 7, 8}− 4 sposoby,
4*4*3− 48 sposobów
razem :
60+48=108 liczb
23 maj 19:15
Justyna: Ja zawsze rysuje sobie takie kubeczki i wyszlo mi (pierwszy kubeczek)2,5,7,8
Drugi kubeczek−5,7,8
Trzeci kubeczke− 7,8
Czwarty kubeczek−1,2,5,7,8
Czyli 4*3*2*5=120
Drugie rozwiązanie bo musza byc dwa jak jest zero

I wtedy wyniki sie dodaje?
Pierwszy kubeczek− 1,2,5,7,8
Drugi kubeczek −2,5,7,8
Trzeci kubeczek−5,7,8
Czwarty kubeczek−0,1,2,5,7,8
Czyli 5*4*3*6=360
Teraz to dodac 360+120=480 no i te 480 jest podzielne przez 5
23 maj 20:11
Mila:
Justyno, liczby podzielne przez 5 mogą mieć cyfrę jedności 0 lub 5.
23 maj 20:15
Justyna: A jak mam takie zadanie: W pudelku znajduja sie kule ponumerowane liczbami od 3 do 15 wlacznie
. w pudelku losujemy jedna kule
Oblicz prawdopodobienstwo tego ze wylosowana kula ma numer podzielny przez 4
23 maj 21:36
Mila:
|Ω|=13
A− wylosowana kula ma numer podzielny przez 4
Losujesz kulę z numerem ze zbioru: {4,8,12}
|A|=3
23 maj 21:45