il
Michał: jak rozłożyć coś takiego
x
2+3x−10 jako iloczyn dwóch nawiasów? jest jakiś sposób bez liczenia miejsc zerowych?
jeśli tak poprosze o dokładne wytłumaczenie poszczególnych kroków.
z góry dziękuję
23 maj 19:01
Mila:
| | 3 | | 9 | |
(x+ |
| )2− |
| −10= uzupełnianie do kwadratu |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 49 | | 3 | | 7 | |
=(x+ |
| )2− |
| =(x+ |
| )2−( |
| )2= różnica kwadratów |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | |
=(x+ |
| − |
| )*(x+ |
| + |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=(x−2)*(x+5)
23 maj 19:07
Adamm: mówi się do postaci iloczynowej, bo iloczyn dwóch nawiasów to mogłoby być równie dobrze
(1)*(x2+3x−10)
23 maj 19:07
Michał: Masz rację Adamm

Dziękuję Mila
23 maj 19:09