y = x2 − a , a > 0
0 = x2 − a ⇒ x2 = a
x1 = −√a x2 = √a
oraz
y ' = 2 x
a1 = −2 √a a2 = 2 √a
y = −2 √a x + b1 lub y =2 √a x + b2
b1 = 2 √2*(−√2) = − 4 b2 = 4
zatem
Odp.
y = − 2 √a x − 4 lub y = 2√a x + 4
============================================
Styczne mają być prostopadłe, więc
−2 √a* 2√a = − 1
− 4 a = − 1
| 1 | 1 | |||
a = | ⇒ √a = | |||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
y = x2 − | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
x1 = − | x2 = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
. y = − 2* | x + b1 = − x + b1 lub y = x + b2 | |
| 2 |
| √2 | √2 | |||
b1 = − | b2 = − | |||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
y = − x − | lub y = x − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
y = x2 − | ||
| 4 |