Rozwiąż równanie diofantyczne.
szcjulia: x2 + 81 =y5
23 maj 16:56
szcjulia: Rozwiąż równanie diofantyczne.
x2 + 81 =y5
23 maj 20:13
Adamm: wszystko przystaje modulo 11
(11k)
5=0
(11k+1)
5=1
(11k+2)
5=10
(11k+3)
5=1
(11k+4)
5=1
(11k+5)
5=1
(11k+6)
5=10
(11k+7)
5=10
(11k+8)
5=10
(11k+9)
5=1
(11k+10)
5=10
(11k)
2+81=4
(11k+1)
2+81=5
(11k+2)
2+81=8
(11k+3)
2+81=2
(11k+4)
2+81=9
(11k+5)
2+81=7
(11k+6)
2+81=7
(11k+7)
2+81=9
(11k+8)
2+81=2
(11k+9)
2+81=8
(11k+10)
2+81=5
wniosek? x oraz y nie mogą dawać takich samych reszt z dzielenia przez 11,
równanie jest sprzeczne w liczbach całkowitych
napracowałem się dzisiaj
23 maj 21:38
szcjulia: Dzięki wielkie (:
23 maj 21:55