ułamki
e: x+1/x2*4x2+4x/x2+2x+1−5/x−1 : (x+1)
wychodzi mi delta ujemna, pomoze ktos?
i x−3/x−2−1=2−x
23 maj 16:06
kochanus_niepospolitus:
na miłość boską ... używaj nawiasów bo za cholerę nie wiadomo gdzie się dany mianownik kończy
23 maj 16:08
e: jak daje te {} to mi nie wychodzi ułamek
23 maj 16:11
e: ok (x+1/x2)*(4x2+4x/x2+2x+1)−(5/x−1) : (x+1)
23 maj 16:12
e: i (x−3/x−2)−1=2−x
23 maj 16:13
kochanus_niepospolitus:
a nie przypadkiem:
((x+1)/x
2)*((4x
2+4x)/(x
2+2x+1)) − (5/(x−1))
23 maj 16:23
kochanus_niepospolitus:
| 4 | | 5 | | 4−x | |
| − |
| = − |
| |
| x | | x−1 | | x(x−1) | |
23 maj 16:25
e: i jeszcze dzielic na (x+1)
23 maj 16:44