Jak wyciągnąć z ?
Zuzanna: Mam całkę i znowu dochodzę do pewnego momentu i nie mogę wyciągnąć jednej części by móc
całkować
23 maj 14:04
Adamm: v(x)=e∫2/x dx = x2
x2z'+2xz=x2
(z*x2)'=x2
z*x2=x3/3+c
z=x/3+c/x2
23 maj 14:05
Jerzy:
Masz równanie liniowe niejednorodne: z' + f(x)*z = 1
23 maj 14:05
'Leszek: rozwiazujesz metoda uzmienniania stalej, czyli najpierw rownanie jednorodne:
dz/dx = (−2z/x)
| | dz | | dx | |
∫ |
| = − 2 ∫ |
| ⇒ z = C(x)/x2 |
| | z | | x | |
......C = ∫ xdx = x
2/2 + D
Czyli z = 1/2 + D/x
2
23 maj 14:15
'Leszek: Pojawil sie blad w druku !
powinno byc :
C = ∫ x2 dx = (1/3) x3 + D
Czyli z = x/3 + D/x2
Zawsze po rozwiazaniu rownania najlepiej jest sprawdzic wynik poprzez obliczenia pochodnej
i podstawieniu do podanego rownania !
23 maj 14:23
Zuzanna: Dzięki za pomoc już rozumiem
23 maj 14:35