Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4
halo: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4.
Wynik wychodzi mi oczywiście zły. Jakżeby inaczej

proszę o pomoc.
23 maj 13:51
Jerzy:
Ile masz liczb podzielnych przez 4 ?
23 maj 13:54
halo: Policzyłam, że 20
23 maj 13:55
Jerzy:
No właśnie , a jak to policzyłaś ?
23 maj 13:56
halo: No ciągiem arytmetycznym
23 maj 13:57
Jerzy:
a1 = 12 i r = 6
96 = a1 + (n − 1)*r
............. i licz n.
23 maj 13:59
Jerzy:
Oczywiście: r = 4 !
23 maj 13:59
halo: czemu r=6?
23 maj 14:00
halo: i czemu tam jest 96?
23 maj 14:00
Jerzy:
Literówka
23 maj 14:00
Jerzy:
an = 96 to ostatni wyraz tego ciagu.
23 maj 14:01
halo: Dobra, dziękuję
Już wiem jaki genialny błąd popełniłam...
23 maj 14:02
halo: ok, wyszło 11/45. Tak ma być
23 maj 14:05