Rzucamy trzy razy symetryczną monetą...
halo: Rzucamy trzy razy symetryczną monetą.
Prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednej reszki jest równe...?
Mam ogromny problem z tego typu zadaniami, przez ponad godzinę próbowałam je ogarnąć
ale każde z kolei wychodziło źle..tak więc help
23 maj 12:31
Jerzy:
A' − zdarzenie przeciwne, ani raz nie wyrzucono reszki.
|Ω| = 2
3
|A'| = 1 (O,O,O)
| | 1 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
23 maj 12:34
Benny: Wynikiem będzie ciąg O−R długości 3.
Takich ciągów jest 8.
Ciebie interesuje ile będzie takich ciągów, gdzie pojawi się przynajmniej raz reszka.
Zbadajmy zdarzenie, gdzie reszka nie pojawi się w ogóle.
Będzie to ciąg samych orłów.
| | 1 | | 7 | |
Co daje Nam 1− |
| = |
| − szukane prawdopodobieństwo. |
| | 8 | | 8 | |
23 maj 12:35
halo: Dziękuję
23 maj 12:38