matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
calka:
Zapisz w postaci wektorowej x'=Ax, x(t
0
)=x
0
nastepujace uklady: a) x'
1
=3x
1
−7x
2
, x'
2
=4x
1
, x
1
(0)=1, x
2
(0)=1; b) x'=y, y'=x, x(0)=2, y(0)=0.
x
1
x
2
x'
1
x'
2
3 −7
4 0
x
1
x
2
x
1
(0)
x
2
(0)
1
1
a)
'=
=
; x
0
=
=
x
y
x'
y'
0 1
1 0
x
y
x(0)
y(0)
2
0
b)
'=
=
; x
0
=
=
Czy jest to poprawnie zapisane?
23 maj 11:25
g:
dobrze.
23 maj 11:33