przestrzeń wektorowa
WKZ: Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
, mógłby mi ktoś pokazać jak rozwiązuje się taki typ zadań?
[1] [1] [0]
Sprawdzić, że wektory u=[0] v=[2] w=[−3]
[−1] [1] [1]
u,v,w∊R są liniowo niezależne i generują przestrzeń wektorową (R
3,+,R,
.) nad ciałem R.
[1]
Wyznaczyć wektor z=[0] jako kombinację liniową tych wektorów
[1]
22 maj 22:38
Benny: Wpisz te wektory do macierzy i policz jej wyznacznik. Jeśli wyjdzie ≠0 znaczy, że wektory są
liniowo niezależne.
22 maj 23:05
WKZ:
|1 1 0|
|0 2 −3 |=8 zatem wektory są liniowo niezależne
|−1 1 1 |
Benny co dalej?
22 maj 23:15
Benny: Teraz "z" musisz zapisać jako kombinacja liniowa Twoich wektorów tj.
z=αu+βv+γw
Musisz znaleźć α,β,γ
22 maj 23:16
WKZ: ⎧ | 1=α+β | |
⎨ | 0=2β−3γ |
|
⎩ | −α+β+γ | |
jak wykazać, że generują przestrzeń wektorową (R
3,+,R,
.) nad ciałem R?
22 maj 23:30
Benny: Musisz mieć 3 wektory liniowo niezależne dzięki którym możesz zapisać każdy wektor.
22 maj 23:33
WKZ: OK
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuję
Benny za pomoc
22 maj 23:37
D5ctvyvy: Skąd masz zadania?
23 maj 15:48
WKZ: D5ctvyvy to zadanie jest z zestawu który otrzymałem od prowadzącej wykłady
23 maj 16:11
D5ctvyvy: moglbys podesłac, mam sporo czasu, rozwiązałbym wszystkie, akurat jest to moja ulubiona
tematyka
24 maj 00:56
D5ctvyvy: w ogóle to studiujesz? wydaje mi sie, zę 1szy rok sądzac po poziomie zadań
24 maj 00:57
WKZ: Odezwij się na GG 37386294
24 maj 08:47