Wskazówki zegara
Kasia: Jeżeli o godz 12 dwie wskazówki zegara pokrywają się to po ilu minutach ponownie się pokryją?
Jeżeli o godz 9.00 wskazówki zegara tworzą kąt prosty to po ilu minutach znów będą tworzyć
kąt prosty?
22 maj 22:14
Adamm: w1=1/h, w2=1/(12h)
x1(t)=0, x2(t)=0
x/t=w
x=t*w
x1+k=x2
11t/12=k
pierwsze spotkanie będzie dla
k=1
t=12/11=1,09 h
22 maj 22:39
Adamm: no więc tak
tutaj w − ilość koła przez czas
x − ilość koła
t − czas
x1+k=x2 − k to jakaś liczba całkowita, ważne jest tylko to że x1 oraz x2 mają takie
same mantysy
22 maj 22:46
Adamm: drugie zadanie jest prawie takie same
x1+k/2=x2
11t/6=k
dla k=1 mamy
t=6/11= 0,55 h
22 maj 22:57