kula
Metin: Oblicz pole przekroju kuli o promieniu R=5 płaszczyzną odległą od jej środka o 2.
24 sty 23:51
Eta:
podpowiadam

......rysuję
24 sty 23:54
Eta:

Przekrój jest kołem o promieniu
r
wyznacz r
2 z tw. Pitagorasa z ΔBCO
i podaj wartość pola tego koła
P
k= πr
2
25 sty 00:01
Metin: Eta mogłabyś jeszcze troche to objaśnić bo za bardzo nie rozumiem.
25 sty 00:10
Eta:
Weź do ręki okrągłą pomarańczę

przetnij ją nożem w odległości ( na oko) 2 od środka
to przekrojem , który widzisz jest koło , którego średnicę możesz zmierzyć
IABI −− to długość tej średnicy ICBI = r
do wyznaczenia pola potrzene jest r
2
więc :
r
2 = 5
2 −2
2 = 21
bo ΔBCO jest prostokątny
to P
przekroju = πr
2 = 21 π [j
2]
Bardziej już nie potrafię wytłumaczyć , tego tak banalnego zadania
25 sty 00:23
Julek:
Eta, nie mam pomarańczy w domu

haha
25 sty 00:32
Metin: heh dzięki

ty to umiesz tłumaczyć

pierwsza klasa, no teraz to zrozumiałem.
25 sty 00:33