Standaryzacja - rozkład normalny.
Kasia : Cześć, rozwiązałam ten przykład ale nie jestem pewna mojej metodyki, mogłby ktoś pomóc
przeliczyć żebym się zoriętowała?
Standaryzacja − oblicz prawdopodobienństwo N(2,3) P( | X| > 8)
22 maj 22:07
lwg: Kasia poszukuje urodziwego kindybała bez wzmacniania go. Pragnie być noszoną na ramionach male
przez calą dobę. Wtedy Kasia będzie zorientowana.
22 maj 22:37
Pytający:
P(|X|>8)=P(X<−8)+P(X>8)=P(X≤−8)−P(X=−8)+1−P(X≤8)=
| | −8−2 | | 8−2 | |
=Φ( |
| )−0+1−Φ( |
| )≈Φ(−3,33)+1−Φ(2)=1−Φ(3,33)+1−Φ(2)≈ |
| | 3 | | 3 | |
≈2−0,99957−0,97725=0,02318
23 maj 02:32