Zbadaj przebieg zmienności funkcji
MT: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f
f(x) = x−2 + x−2x−5 + (x−2x−5)2 + ....
22 maj 20:07
MT: Jeśli nie byłoby widać to w mianowniku jest x−5
22 maj 20:09
MT: Proszę mógłby ktoś to chociaż zacząć
22 maj 20:20
Janek191:
Czy treść zadania jest dobrze przepisana ?
22 maj 20:30
MT: A racja w trzecim powinien być kwadrat tylko w mianowniku,a nie w całym ułamku
22 maj 20:40
===:
To przekształć wzór funkcji.
| | 1 | |
Masz ciąg geometryczny gdzie a1=x−2 q= |
| |
| | x−5 | |
22 maj 20:46
Janek191:
a
1 = x − 2
Jeżeli
to lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego
| | a1 | | x − 2 | | x − 2 | |
L = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 −( x −5) | | 6 − x | |
| | x − 2 | |
f(x) = |
| , x ≠ 6 i x ≠ 4 |
| | 6 − x | |
22 maj 20:47
Janek191:
Prawa strona
22 maj 20:48
MT: Czy mogę tak to zapisać |q| < 1 oraz f(x) = a11−q ? I z tego otrzymam dziedzinę i wzór?
Czy w ogóle dobrze myślę?
22 maj 20:48
===:
ale odpowiedz na zapytanie Janka191 czy nie pomijasz nic z treści zadania
22 maj 21:04