fs
kot: Czy wysokosc trójkąta równoramiennego poprowadzona na podstawę zawsze pokrywa się z dwusieczną?
22 maj 19:27
AiO: tak. Jest jednoczesnie dwusieczna i srodkowa
22 maj 19:28
kot: A jak to udowodnić?
22 maj 19:31
Adamm:

szybki rachunek kątów
22 maj 19:35
AiO:

Tw
W trojkacie rownoramiennym dusieczna kąta przy wierzcholku dzieli podstawe na polowy
Zalozenie : w trojkacie ABC kat α= katowi β(czyli AD jest dwusieczna
Teza: BD= DC czyli podsatwa podzielona na polowy
Dowod : rozpatrzmy dwa trojkaty ADB i ADSC
W tych trojkatach AB=AC jako ramiona trojkata rownoramiennego
Bok AD wspolny
kat α= katowi β zzalozenia
wiec na podsatwie cech przystawania trojkatow BKB
trojkatADB jest przystajcy do trojkata ADC
Z rownosci tych trojkatow wynika tez rownosc odpowiednich elementow wiec BD=DC cnd
Z rownosi tych trojkatow wynika tez ze kat B= katowi C
Wniosek nr 1
W trojkacie rownoramiennym katy przy podsatwie sa rowne
Z rownosci trojkatow ADB i ADC wynika dalej z kat ADB= katowi ADC
ALe sa to katy przylegle wiec sa proste
Stad mamy z eAD jest prostopadle do BC
Wniosek nr 2
W trojkacie rownoramiennym dwusieczna kata przy wierzcholku jest prostopadla do podstawy .
22 maj 19:49