Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
john: 1.Oblicz:
b) [(5
13 )
−2 * (
14)
− 12 ]
−4
2.Zapisz wyrażenie w postaci potęgi liczby 3:
3.Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm:
2 − log4
24 sty 23:36
Julek:
| | −2 | |
b) (5 |
| * 2) −4 = dalej sobię poradzisz. Poczytaj o działaniach na potęgach
|
| | 3 | |
2)
| |
| = działania na potęgach
|
| 31{2} | |
3)
2 = log100
24 sty 23:45
Julek: błąd! w a) wynik −8, a nie 8
24 sty 23:46
Eta:
2) 3√3= 31/3 9=32
√27= √33= 33/2 4√9=4√32= 32/4=31/2
to wyrażenie można zapisać
3 (13+2 +32− 12)= 3(313)
3) 2= log100
to: log100−log4= log(100/4)= log25 = log52= 2log5
24 sty 23:46
Anna: Dobranoc wszystkim pracowitym! Spokojnej i
ciepłej nocy
Eto i
Bogdanie.
25 sty 00:44
john: Ok, dzięki.
25 sty 00:50
Eta:
Dobranoc . Miłych snów

Ciepłej nocy? ...... hmm.... może dopiero w maju

W tej chwili jest
− 25,5

do jutra
25 sty 00:53