Suma szeregu
Student: Na podstawie definicji oblicz sumę szeregu.
22 maj 19:04
Adamm: szereg jest równy granicy z ciągu sum częściowych z definicji
oba przykłady robisz metodą teleskopową
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (2n−1)(2n+5) | | 2n−1 | | 2n+5 | |
22 maj 19:07
Student: Tak zrobiłam ale niestety nie wychodzi
22 maj 19:16
Adamm: to pokaż swoje obliczenia
22 maj 19:18
Student: | | 1 | |
a) = |
| ∑ (1/(2n−1) − 1/(2n+5)) |
| | 6 | |
Potem za bardzo nie wiem z czego liczyć granicę. Wychodzą mi ułamki, które nie chcą się skracać
22 maj 19:38
Adamm: ok, podaj mi indeksy
22 maj 19:42
Adamm: od jakiego n pierwszy szereg się zaczyna?
22 maj 19:45
Student: n=1, ∞
22 maj 19:50
Adamm: 6Sn=∑k=1n[1/(2k−1)−1/(2k+5)]
teraz chcemy tak rozdzielić tą sumę, by nam się to poskracało
6Sn=∑k=1n1/(2k−1)−∑k=1n1/(2k+5)=
=1+1/3+1/5+∑k=4n1/(2k−1)−∑k=1n1/(2k+5)=
=1+1/3+1/5+∑k=1n−31/(2k+5)−∑k=1n1/(2k+5)=
=1+1/3+1/5−1/(2*(n−2)+5)−1/(2*(n−1)+5)−1/(2n+5)
22 maj 19:58
Student: Bardzo dziękuję. Wyszlo 23/90
A w podpunkcie b jak powinnam to rozdzielić? (1/n)(1/(n+1) − 1/(n+2)) − w ten sposób może
być?
22 maj 20:06
Adamm: robisz analogicznie
22 maj 20:07
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| |
| n(n+1)(n+2) | | 2 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | (n+1)(n+2) | |
22 maj 20:27
jc: Dopisz nawias zamykający na końcu pierwszej linii.
22 maj 20:27
Student: Znowu mam problem ze skracaniem
22 maj 20:29
Student: Jc, skąd ci wyszło to w pierwszej linijce?
22 maj 20:33
Student: Ok, wszystko wyszło
22 maj 20:50
jc:
Teraz wystarczy obie strony podzielić przez 2(n+1).
22 maj 20:56