Funkcja wielomianowa
K: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4+2(m−2)x
2+m
2−1=0 ma dwa różne
rozwiązania.
1
2
x
2=t
t
2+2(m−2)t+m
2−1>0
Δ= −16m+20
1) m
2−1<0
m∊(−1, 1)
2) −2m+4=0
m=2
No i mam taki przedział:
http://i.imgur.com/BzigJ75.png
Więc odpowiadam, że m∊(−1, 1), ale nie zgadza się to z
| | 1 | |
odpowiedzią w podręczniku, która wygląda tak: m∊(−1, 1) U {1 |
| ) |
| | 4 | |
| | 1 | |
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wrzucam 1 |
| do przedziału? |
| | 4 | |
22 maj 18:22
Adamm: Δ=0 oraz t0>0
22 maj 18:39
Adamm: mamy jakieś równanie
x4+ax2+b=0
podstawiamy t=x2≥0
jeśli po podstawieniu
Δ<0 to oczywiście nie istnieją t spełniające równanie, a tym bardziej x
jeśli Δ=0
t0<0 to nie ma rozwiązań
t0=0 to mamy jedno rozwiązanie
t0>0 to mamy dwa rozwiązania
jeśli Δ>0
rozpatrzmy 3 przypadki
t1t2<0 to mamy 3 rozwiązania
t1t2>0 [ jeśli t1+t2>0 to mamy 4 rozwiązania, jeśli t1+t2<0 to mamy 0 rozwiązań]
t1t2=0 to jedno z rozwiązań jest zerem, wystarczy podstawić 0 (przypadek wystarczająco
prosty, ale uciążliwy do omówienia, więc się powstrzymam)
22 maj 18:46
Adamm: t1t2<0 to mamy 2 rozwiązania
pomyłka
22 maj 18:47
K: Okej a czy do zadania x
4(m+1)x{2}+m
2+6m+9=0 dla jakich wartości m równanie ma dwa różne
rozwiązania, te warunki są poprawne?:
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎩ | t1t2<0 | − tutaj jeden pierwiastek jest ujemny drugi dodatni więc mamy dwa rozwiązania
|
| ⎧ | Δ=0 | |
| ⎩ | t0>0 | − tutaj mamy jeden pierwiastek podwójny, który musi być dodatni żeby były dwa
|
rozwiązania
tutaj mamy dwa pierwiastki podwójne, które muszą się równać zero aby były dwa rozwiązania
22 maj 18:51
Adamm: ten trzeci warunek jest bez sensu
równość 2 oraz 3 jest spełniona tylko wtedy gdy oba pierwiastki t1, t2 są równe zero,
ale pierwiastki muszą być różne na wzgląd warunku Δ>0
22 maj 18:53
K: Czyli wystarczą dwa pierwsze?
22 maj 18:55
Adamm: wielomian może mieć pierwiastek podwójny, równanie nie
22 maj 18:56
Adamm: tak
22 maj 18:56
K: O i teraz drugie bangla
m
2+6m+9<0
(m+3)
2<0
m∊∅
(m+3)
2>0
m∊R
| | 7 | |
Odp ostateczna: m∊(−5. − |
| ) i się zgadza z podręcznikiem.  |
| | 3 | |
22 maj 19:04