ciąglośc funkcji
rychu: Witam mam pytanie. Jeśli badam ciągłość funkcji w punkcie powiedzmy x=4 to gdy obliczymy
lim 4− i lim 4+ i wychodzą te same liczby (9) to już funkcja jest ciągła? bo jeszcze
obliczamy podstawiając tą 4 pod wzór funkcji( f(4)=9 )
Czy dopiero jak po podstawieniu pod funkcje 4 i wyjdzie na ta sama liczba czyli 9 to funckja
wtedy dopiero jest ciągła?
22 maj 17:27
Jerzy:
Musi mieć obustronne granice równe wartości funkcji w tym punkcie.
22 maj 17:28
Adamm:

jeśli liczysz wartość funkcji w punkcie
przykład
f(x)= x+1 dla x∊ℛ−{0}
0 dla x=0
funkcja ma nieciągłość w punkcie x=0 co widać na rysunku, pomimo że lim
x→0 f(x) = 1
22 maj 17:30
Jerzy:
Dlatego właśnie granica musi być równa wartośći funkcji w danym punkcie.
22 maj 17:33