matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Metin:
Oblicz granice ciągu: b
n
=
(7n−5)(10n+3)
(n+1)(n+2)
− 1220
24 sty 23:22
Anna:
70n
2
+21n−50n−15
70n
2
− 29n − 15
b
n
=
=
n
2
+2n+n+2
n
2
+3n+2
29
15
n
2
(70−
−
)
n
n
2
lim
=
70
3
2
n
2
(1+
+
)
n
n
2
n→
∞
24 sty 23:29
Eta:
wyłącz w liczniku i mianowniku n
2
przed nawias i skróć te n
2
n
2
( 7−
5
n
)(10+
3
n
)
b
n
=
−1220
n
2
(1+
1
n
)(1+
2
n
)
otrzymasz lim b
n
= 70 −1220 =..... to już potrafisz .....
24 sty 23:30