Znajdź funkcję f. Róźniczki
Opi: Witam. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś pokazał lub napisał jakimi krokami rozwiązać to zadanie:
Znajdź funkcję f, której grad f = 1x2−y2+1[x;−y]
Z góry dziękuję
22 maj 16:42
Adamm: | | df | | df | | x | | −y | |
grad f = [ |
| ; |
| ] = [ |
| ; |
| ] |
| | dx | | dy | | x2−y2+1 | | x2−y2+1 | |
| | x | | 1 | |
f=∫ |
| dx= |
| ln|x2−y2+1|+g(y) |
| | x2−y2+1 | | 2 | |
t=x
2−y
2+1
dt=2xdx
| df | | −y | |
| = |
| +g'(y) ⇒ g'(y)=0 ⇒ g(y)=c |
| dy | | x2−y2+1 | |
22 maj 17:14