opis zadania w treści
sacef: Hej, mam zadanie które nie wiem jak zrobić, określ rekurencyjnie ciąg (an) na dwa sporoby.
Skorzystaj najpierw z różnicy an+1−an, a następnie z ilorazu an+1/an .
a) an=2*3n
b)an=n(n+1)/2
c)an=√n+1
22 maj 16:18
karty do gry: 1. Liczysz a
1
2. Liczysz różnicę r = a
n + 1 − a
n
Wtedy twój ciag jest określony następujaco :
| ⎧ | a1 = ... | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | an + 1 = r + an | |
22 maj 16:22
Adamm: an+1−an=2*3n+1−2*3n=4*3n
an+1=an+4*3n dla n≥1, a1=6
no i mamy definicję rekurencyjną
22 maj 16:23