Ustal, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o sumie cyfr równej 3.
halo: Ustal, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o sumie cyfr równej 3.
Czy jest jakiś sposób na to zadanie? Czy po prostu wypisywanie każdej możliwości?
22 maj 14:37
Adamm: tak
rozwiązujesz poniższe równanie w liczbach całkowitych, przy czym xi≥0, i∊{1;2;3;4}
(1+x1)+x2+x3+x4=3
22 maj 14:39
halo: Nie rozumiem tego
22 maj 14:45
Adamm: po prostu wypisz możliwe przypadki
22 maj 14:45
Jerzy:
Nie musisz ich wypisywać:
(3) − jedna liczba
(1,2)
(1,1,1)
=1*3 = 3 liczby.
22 maj 14:46
halo: Dobra, nadal tego nie rozumiem, ale dzięki..
22 maj 14:50
Jerzy:
3000 − jedna liczba
(1,2)
| | | |
Jako pierwszą ustawiasz jedynkę, a dwójkę na | sposobów. − 3 liczby |
| | |
| | | |
Jako pierwszą ustawiasz dwójkę, a jedynkę na | spsobów − 3 liczby |
| | |
(1,1,1)
| | | |
Jako pierwszą ustawiasz jedynkę , a dwie jedynki na | sposobów |
| | |
22 maj 14:53
Adamm: Jerzy, jak dla mnie to to jest wypisywanie
22 maj 14:55
halo: Po prostu odpuszczę sobie to zadanie
22 maj 14:56
Jerzy:
Nie ...wypisywanie, to pokazywanie wszystkich liczb.
22 maj 14:56
Jerzy:
Dlaczego masz odpuszczać, czego nie rozumiesz ?
22 maj 14:57
Adamm: wiem, powinienem powiedzieć raczej, rozpatrywanie przypadków
ja lubię sposób pierwszy
najlepiej mi się go obrazuje poprzez analogię do szachownicy, ale mniejsza
22 maj 14:58
halo: No po prostu tego nie rozumiem
22 maj 15:04
Jerzy:
Jeśli mamy tylko cyfrę 3, to możemy utworzyć tylko jedną liczbę: 3000
Teraz mamy (1,2)
1XXX − dwójkę możemy umieścić na jednym z trzech miejsc: = 1*3 = 3 liczby
2XXX − jedynką mozemy umieścić na jednym z trzch miejsc: = 1*3 = 3 liczby
mamy( 1,1,1)
| | | |
1XXX − dwie jedynki umieszczamy na dwóch dowolnych miejscach | = 3 liczby |
| | |
( kombinacje dwuelementioowe zbioru trzyelementowego )
22 maj 15:08
halo: Okej, mniej więcej łapię jak to trzeba zrobić. Ale gdyby przyszło mi to rozwiązywać znów samej
i tak bym nie dała rady
22 maj 15:16