Układ równań
Metin: Dla jakiego parametru m układ równań: m
2x+y=1 i x+y=m jest oznaczony, a dla jakich sprzeczny
24 sty 22:52
Anna: pomagam
24 sty 23:03
Metin: jeśli możesz będe wdzięczny
24 sty 23:16
Anna: Układ należy rozwiązać metodą wyznaczników.
m2x +y = 1
x+y = m
I m2 1 I
W= I I = m2 − 1
I 1 1 I
I 1 1 I
Wx=I I = 1 − m
I m 1 I
I m2 1 I
Wy=I I = m3 − 1
I 1 m I
Układ jest oznaczony, gdy W ≠ 0 ⇔ m2 ≠ 0 ⇔ (m−1)(m+1) ≠0 ⇔ m≠1 ∧ m≠−1
Układ jest sprzeczny gdy:
( W = 0 ∧ Wx ≠ 0 ) ∨ ( Wx = 0 ∧ Wy ≠ 0 )
m=1 ∨ m=−1 m≠1 m=1 ∨ m=−1 m≠1
↓↓ ↓↓
m = −1 m = −1
Odp. Układ oznaczony dla m≠1 i m≠ −1, a sprzeczny dla m = −1.
24 sty 23:22
Metin: Bardzo ci dziękuje Aniu
24 sty 23:27
Anna: 
Powodzenia

!
25 sty 00:09