SYMETRALNA ODCINKA
brklnbby97: BLAGAM O POMOC W PONIZSZYCH ZADANIACH
1. W prostokacie ABCD punkt E jest srodkiem boku AD, |CD|=12, |AD|=8. Symetralna odcinka EC
przecina bok CD w punkcie F. Wyznacz dlugosci bokow trojkata DEF i trojkata EFC.
2. Promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym wynosi 13, O jest srodkiem tego okregu,
BC jego przyprostokatna, |BC|=24. Symetralna przeciwprostokatnej AB przecina przyprostokatna
BC w punkcie K. Wyznacz promien okregu opisanego na trojkacie AKC.
Z gory bardzo dziekuje!
21 maj 23:36
Adamm:

no więc tak
|DE|=4, tutaj nie zaszalałem

dalej, trójkąty FGC oraz DEC są podobne
|EC|
2=8
2+12
2=208
|EC|=4
√13
x=26/3
|DF|=10/3
|EF|=
√100/9+16=2
√61/3
no to mamy już wszystkie boki
22 maj 00:00
g:
b = 24 − a
c =
√262−242
S =
√p(p−a)(p−b)(p−c) (p = (a+b+c)/2)
22 maj 14:18
g: albo prościej: R = a/2
22 maj 14:20