Funkcja liniowa , układ współrzędnych
ALa33: W układzie współrzędnych zaznacz zbiory:
A= {(x,y) : x∊R ⋀ y∊R ⋀ (x − y +5)
2 = 3| x − y +5 |}
B= {(x,y) x∊R ⋀ y∊R ⋀ |4x −3y +43| + |2x + 7y +39| ≤0}
C= {(xx,y) : x∊R ⋀ y∊R ⋀|x+2| + |y−5| ≤ 3
W tym ostatnim rozumiem że na 4 przypadki ale co do A I B nie ma pojęcia

Z góry dzięki za
pomoc
21 maj 22:49
Adamm: a) (x−y+5)2=|x−y+5|2
więc |x−y+5|=0 lub |x−y+3|=3
itd.
21 maj 22:51
Adamm: b) 0≤|x| więc |x|≤0 tylko gdy |x|=0 ⇔ x=0
21 maj 22:52
Adamm: a ponieważ mamy sumę, to obie wartości bezwzględne muszą być =0
21 maj 22:53
Mila:

|x+2|+|y−5|≤3
|y−5|≤−|x+2|+3
1) dla y≥5 mamy :
y−5≤−|x+2|+3⇔y≤−|x+2|+8 poniżej wykresu funkcji f(x)=−|x+2|+8 i powyżej prostej y=5
lub
2) dla y<5
−y+5≤−|x+2|+3⇔y≥|x+2|+2 powyżej wykresu funkcji g(x)=|x+2|+2 i poniżej prostej y=5
21 maj 23:20