Granica funkcji
Anka: limx→0 ex2 −1 cosx−1
24 sty 22:52
Eta:
| | 0 | |
z reguły de L'Hospitala ( symbol |
|
|
| | 0 | |
f(x)= e
x2−1 g(x)= cosx −1
f
'(x) = e
x2*2x g
"(x) = −sinx
to
| | f'(x) | | ex2*2x | |
lim |
| =lim |
| =
|
| | g'(x) | | −sinx | |
| | ex2*2xx | | e0*2 | |
lim |
| = |
| =−2
|
| | −sinxx | | −1 | |
x→0
bo
x →0
24 sty 23:17
Anka: dzieki wielkie
24 sty 23:21
Eta:
w drugiej linijce od góry jest oczywiście g'(x) = −sinx
24 sty 23:23
Eta:
24 sty 23:23
Anka: nawet nie zauwazylam ze tam sie " wkradlo
24 sty 23:36