Średnia w prostej próbie losowej
Maja: Wrost w populacji 3000 studentów uniwersytetu ma rozkład normalny o średniej 173 cm i
odchyleniu standardowym 8 cm. Jaki rozkład ma średnia w prostej próbie losowej o liczności
25 z tej populacji? Jakie jest prawdopodobieństwo, że średnia będzie w zakresie od 170 do
174 cm?
Mam problem, bo z całej zadanej mi listy do tego jednego zadanie nie mogę odnaleźć wzorów,
pomoże mi ktoś rozwiązać to zadanie ?
21 maj 20:46
g: | | 8 | |
Średnia bez zmian, odchylenie standardowe średniej σ25 = |
| |
| | √25 | |
P[170≤X≤174] = Φ((174−173)/σ
25) − Φ((170−173)/σ
25)
przy czym Φ(−x) = 1 − Φ(x)
Φ(x) to stablicowana dystrybuanta rozkładu normalnego N(0,1).
21 maj 23:56